glas-in-loodraam-kruis

Zo kan het licht erin… advent en kerst


glas-in-loodraam-kruis

Vlak na het overlijden van Leonard Cohen hoorde ik Frits Spits op de radio over zijn songs zeggen: ‘het is de weerklank van de bodem van onze ziel’.  Liederen diep uit het hart. En als je uitspreekt wat daar leeft en beweegt, dan is het er nog steeds. Maar het is gezegd, misschien verstaan. Een klein beetje ruimte en lucht. De bodem van onze ziel, van ons leven, van de liefde: Leonard Cohen zong daarover, donker en toch niet te zwaarmoedig.

In het Bijbelse boek van de Psalmen (en bij Job) , maar ook in kloostertradities bestaat de term  ‘gebrokenen van hart”. Monniken (óók broeder  Leonard) weten: een gebroken hart is een open hart. Dat klinkt vreemd, maar u zult het wellicht herkennen. Op kwetsbare momenten, in mijn gebrokenheid opent zich in mijn leven waar het écht op aankomt, wat écht telt.

Advent en Kerst: we vieren de komst van het Licht. Niet een lichtje hoog en ver weg aan de hemel, maar Gods licht middenin dit rommelige bestaan. In mijn rommelige leven, op de bodem van mijn ziel. Gods licht komt niet alleen van boven, maar ook van binnenuit. Er zijn barsten, in alles zit een opening. Zo kan het licht erin. Licht en liefde om te verwarmen wat is verkild, om zacht te maken wat is verhard.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *